Skip to main content

Aker Bp och Lundin Petroleum fantastiskt oljefynd i Alvheim området.

Aker Bp som är operatör för licensen meddelade idag att man gjort ett fynd i Froskelår (grodlår på norska antar jag) och anger ett resursuppskattningen till 45 – 153 miljoner fat vilket år 2019 får ses som ett ganska stort fynd.

Aker Bp har 60% i licensen och Lundin Petroleum 20%.

Min gissning är att Aker Bp som är operatör väljer en fältutveckling genom att knyta till denna upptäckt till Böyla och med tanke på Aker Bps nuvarande effektivitet så blir jag inte förvånad om vi ser detta fynd i produktion redan inom 2 år från dagens datum.

Aker meddelande även att man fortsätter borrningen direkt med fortsatt undersökning av fyndet så förhoppningsvis kommer det senare en uppskrivning av totala reserver för fyndet.

Viktigt fynd med god ekonomi

Detta är ett otroligt viktigt fynd som kommer ha väldigt god ekonomi då man kommer kunna utnyttja redan installerad infrastruktur och förlänga platå produktion på Alvheim FPSO vilket kommer leda till fortsatt mycket låga produktionskostnader per fat för en väldigt lång framtid för hela Alvheim området.

Ovan tidigare fynd i området under 2018 samt borrprogram för 2019 där första försöket alltså blev en riktigt bra träff. Frosk och Gekko kommer även dessa att bli knutna tillbaka till Alvheim FPSO och bidra med exakt samma effekt som detta fynd och ge området en suverän ekonomi för ägarna under många år framöver.

För Lundin Petroleum

För Lundin Petroleum så ser jag detta som en fantastisk nyhet (Givetvis för Aker Bp med), detta innebär att Lupe:s båda primära ekonomiska motorer i Alvheim och Edvard Gried områdena kommer att fortsätta vara på platå lång tid framöver och detta samtidigt som Johan Sverdrup sätts i produktion och når platå.

Detta var alltså inte tanken utan både Alvheim och Edvard Grieg hade man tidigare räknat med att skulle lämna platå innan JS kom i produktion och fungera som motor för att finansiera utbyggnaden av JS. Nu ser det alltså ut som att samtliga 3 områden kommer ligga på platå samtidigt framöver och generera ett fantastiskt kassaflöde i och med stora volymer till fantastiskt låga produktionskostnader för Lundin Petroleum. Tror vi kommer kunna få riktigt bra utdelningar samtidigt som man betalar ner skulder under ganska många år framåt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *