Skip to main content

Equinor, Aker Bp, Lundin Petroleum gör fynd i Barentshav

Fynd i Gjökåsen djupt mål?

Equinor har högst troligen gjort ett fynd av hydrokarboner i Barentshav i licens 857 som man är operatör i och delar med Aker Bp (20%) och Lundin Petroleum (20%)

Licensen ligger på gränsen mot Ryssland och i ett relativt nytt och outforskat område i Barentshav. Dessa licenser innehåller ett antal mycket stora målstrukturer men hitintills har området vart en besvikelse med tidigare torrborrningar bland annat i samma licens men då mot ett mål betydligt högre upp 850 meter. Licenspartners hade tidigare bestämt sig för att borra två utforskningsbrunnar och då denna senare mot ett djupare mål på 3000 meter som alltså är en helt oberoende struktur mot den övre där man tidigare borrade torrt.

Möjlig storlek på fynd ”pre drill”: Aker BP

För ca två veckor sedan rapporterade Equinor att man hade en mindre incident under borrandet av denna brunn, ”inflöde av gas från reservoaren” vilket alltså rapporterades som en mindre incident till Norska oljemyndigheten.

Slutfas på borroperation

Equinor meddelar att borrningen är i slutfas av operationen och att man nått måldjup.

Lundin Petroleums uppskattning på storlek ”pre-drill”

Tecken på fynd

Några tecken som indikerar att man gjort ett fynd.

  1. Ökad trafik från supply-vessels
  2. Equinor har förlängt flygschema för helikopterturer med mer än en månad och denna korrigering gjordes i söndags (igår)
  3. Planerad borrtid för operationen innan start var satt till 46 dagar, nu planerar Equinor för en operation på mer än 70 dagar och detta alltså trots att man nått reservoardjup vilket är en kraftig indikation på att man avser att göra en utvärdering av ett fynd.

Med det sagt så vet vi ännu inte med säkerhet om det är ett fynd, eller om det visar sig kommersiellt samt vilken typ av hydrokarboner det rör sig om vid ett eventuellt fynd.

Jag lär få anledning att återkomma till ämnet och förhoppningsvis för att prata om ett bra fynd och inte bara konstatera ”icke kommersiellt”.

Uppdatering: Tyvärr får man då konstatera att det blev en torrborrning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *