Skip to main content

Equinor och Lundin Petroleum gör affär.

Bara dagar efter ryktena om Aker Bp och Equinor bubblade upp så får vi alltså bekräftat att det är Equinor och Lundin Petroleum som har nått en transaktion. Jag tror personligen inte att detta är det sista vi ser i denna affär utan mer en inledande transaktion som öppnar upp för fler manövrar för inblandade parter i framtiden men mer om detta senare.

Affären som Equinor och Lundin Petroleum nått och vad den går ut på.

 • Lundin Petroleum kommer att lösa in 16 % av sitt aktiekapital eller 54,5 miljoner aktier och dessa 16% hämtas ur den del som Equinor är nuvarande ägare till.
 • Lundin köper dessa aktier av Equinor till ett pris om 266.4 SEK per aktie, motsvarande stängningskurs 4 Juli med en rabatt om 8% för en summa om 1557 miljoner dollar.
 • Equinor kommer att ha ett fortsatt ägande om 4.9 % i Lundin petroleum efter transaktionen.
 • Lundin Petroleum säljer 2.6% av Johan Sverdrup till Equinor för 962 miljoner dollar och har kvar 20% ägande i Johan Sverdrup efter transaktionen.
 • Efter makulering av aktier kommer Lundin Petroleums totala antal aktier minska från 340 miljoner till 286 miljoner aktier.
 • Utdelning för 2018 oförändrad

Tankar om transaktionen mellan Equinor och Lundin Petroleum.

I mitt tycke en fantastisk affär som blir mer o mer genialisk ju mer jag funderar på den. Som jag ser det drar Lundin Petroleum nytta av och utnyttjar tillfället som skapades av ett politiskt styrt beslut från Norska staten

Som jag tidigare spekulerade i angående en potentiell transaktion mellan Aker Bp och Equinor där en del av JS utgjorde betalning att detta skulle ha en positiv effekt för Lundin Petrolum eller egentligen alla intresseägare då det nu visualiserar värdet på tillgången Johan Sverdrup på ett helt annat sätt. Det är inte längre spekulationer utan nu har vi en siffra på vad marknaden värderar fältet till i nuläget som inte går att ignorera.

Equinor betalar alltså 962 miljoner dollar för 2.6% av Johan Sverdrup, vilket innebär att Lundin Petroleums återstående del om 20% måste värderas till 7.4 Miljarder dollar. Nettoskulden var enligt presentation per den 31a mars 2019 3.3 Miljarder dollar. Addera på detta kostnaden för att köpa 16% av aktierna 1500 miljoner dollar och dra av betalningen om 962 miljoner dollar för 2.6% i Johan Sverdrup så landar vi på ca 3,8-3,9 miljarder dollar. En försäljning av hela kvarvarande andel i Johan Sverdrup skulle alltså ge ett skuldfritt bolag med ca 3.5 Miljarder dollar kontant på kontot. Motsvarande ca 12 dollar per aktie (det nya antalet aktier) samtidigt som man har kvar en produktion runt dagens nivåer om ca 80.000 fat per dag.

Ok jag svävade ut lite där ovan men om vi ska hålla oss kvar i verkligheten och den faktiska transaktionen så lyckas Lundin Petroleum med konststycket att både visualisera värdet på Johan Sverdrup samtidigt som man ökar sin exponering mot just Johan Sverdrup, samtidigt som man ökar exponeringen mot övriga befintliga tillgångar i bolaget.

Lundin Petroleum plockar in en bryggfinansiering om 500 miljoner dollar för detta, sätter vi 5% ränta på detta lån motsvarar det 25 miljoner dollar / år. Utdelningar per år i de makulerade 16% aktierna hade för 2019 uppgått till 23,7 miljoner dollar till Equinor. Suveränt jobb!

Spekulation om framtida transaktioner

”Efter Transaktionen kommer Equinors aktieinnehav i Lundin Petroleum att uppgå till 4,9 procent och Equinor kommer att fortsätta att vara en stöttande aktieägare ”

Tillåt mig att tvivla på ovanstående, jag ser det som fullt möjligt att Equinor inte blir kvar någon längre tid i Lundin Petroleum med denna ”slat” och detta av följande anledningar.

 • Politiskt beslut från Staten att minska direkt exponering hos oljefonden mot oljebolag dock exklusive Equinor där man är ägare men då det indirekta ägandet i Lundin Petroleum blir ett politiskt problem.
 • Konflikten mellan Aker Bp och Equinor i NOAKA området.

Jag ser det inte som uteslutet att just denna 4,9% sparades för att i steg två användas i byteshandel med Aker bp. Aker bps tillgångar i NOAKA mot dessa aktier i Lundin Petroleum. Om vi tittar på siffrorna och jämför lite med mina tidigare spekulationer angående värde på Aker Bps andelar i NOAKA.

4.9% aktier, om jag tar utgång i att 54.5 miljoner aktier motsvarade 16% i transaktionen ovan så får jag det till att 4.9% motsvarar ca 16,7 miljoner aktier. Använder vi oss av samma pris som i denna transaktion 266 Sek / aktie så får vi ett värde på dessa aktier på ca 500 miljoner dollar rundat och med en dollarkurs på 9 SEK.

Nu är dollarn lite högre men samtidigt kommer säkert ett högre pris användas för dessa aktier i en sådan transaktion med tanke på vad som troligen sker med Lundin Petroleums kurs nu framöver men beror ju såklart med på vilket datum man bestämmer som avstämning om det kanske till och med redan är gjort.

Jag spekulerade här i att Aker Bps netto tillgångar om 317 miljoner fat i backen skulle kunna värderas till 3-4 dollar per fat men troligen billigare. Om vi i stället använder 2 dollar per fat så kommer vi ganska nära 600 miljoner inte alltför långt från värdet på Equinors kvarvarande del i Lundin Petroleum.

Använder jag samma dollarkurs som ovan 9 sek/dollar samt dagens avslutningskurs på Lupe 305 SEK så är värdet nu på dessa aktier 566 miljoner dollar (Värdet lär stiga en bit till när de andra 16% aktierna makuleras). Nära nog för att inte vara en slump?

5 kommentarer till “Equinor och Lundin Petroleum gör affär.”

 1. Intressanta tankar, jag håller med dig och tror detta var ett väldigt bra affärsläge för Lundin och som kommer gynna dem framöver. Även Equinors aktiekurs gick upp idag, men frågan är om inte affären ytterligare lägger en till(?) blöt filt av statlig inblandning över bolaget och därmed aktien?
  Jag äger aktier i både Lundin och Equinor men jag känner mig mer nöjd med innehavet i Lundin.

  Hur ser du på Equinor?

  //Hans

  1. Hur menar du med blöt filt över bolaget? Som jag ser det avyttrar nu Norska staten direkt och indirekt ägande i oljebolag förutom just Equinor men menar du att det ska påverka på sikt mer än att man kommer att skapa ett tillfälligt säljtryck när man avyttrar det direkta ägandet?

   Angående Equinor är jag tyvärr inte insatt nog för att svara, jag funderade på att köpa dom tidigare när dom stod i runt 120 var väl under oljekrisen men blev inte så, tror jag fyllde på lite Aker Bp då istället. Equinor har väl även en exponering mot shale olja eller har man gått ur den positionen?

   1. Jag menar att det verkar vara politik bakom beslutet att avyttra ägandet i Lundin Petrolium. Om det stämmer så är det ju en stor risk att de affärsmässiga grunderna i affären inte blir lika viktiga för Equinor
    vilket i sin tur kan påverka intäkter och vinst i bolaget.
    Jag får fundera vidare på min position i bolaget.

    Equinor är ju ett globalt bolag och finns på många ställen. Jag tittade på deras sida och ser att de har verksamhet i USA.

    https://www.equinor.com/en/where-we-are/united-states.html

    1. Ja, detta hade ju troligtvis aldrig skett om man inte tagit ett politiskt beslut angående exponering i oljefonden, men med det sagt så har ju även Equinor fått till en bra deal som passar dom där man byter indirekt ägande i Johan Sverdrup mot direkt ägande i samma resurs samtidigt som man följer de politiska direktiven.

     Men om detta alltså är anledningen så kommer ju Equinor behöva göra sig av med sina återstående ca 5%, läste i någon artikel att man förbundit sig att inte sälja inom 90 dagar så vi får väl se vad som sker därefter. Personligen tror jag att man nu siktar på att lämna in sin områdeslösning för NOAKA för godkännande 2020 och innan dess behöver man nå en lösning med Aker BP på ett eller annat sätt.

     Men angående Equinor tycker jag inte du ska ta någora panik beslut eller beslut baserat på det jag säger, jag kan för lite om bolaget då jag inte har något eget direkt ägande i det. Det kanske bara är Lupe man har ägarintressen i med och det går ju inte att förneka att det vart en väldigt bra resa med bra timing för Equinor. Sen tror jag inte dom bara vill lägga pengarna på hög utan dom har nog planer för dom med.

     1. Nej, själklart tar jag inga köp/sälj beslut bara på det vi har diskuterat här 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *