Skip to main content

IPC resultat efter köp

Återkoppling till mitt köp av International Petroleum Corp (IPCO) innan rapport som jag skrev om här.

Jag gjorde inköpet för ca 32:- 1-2 veckor innan rapport och kursen gick upp till ca 40:- på rapport vilket gav snabba 25% uppgång på inköpet och har sedan dess stigit några %-enheter till då dagskursen är ca 43:-

Det visade sig att min ”gissning” stämde väldigt väl att gaspriset under q4 skulle väga upp det låga WCS oljepriset väldigt bra, vilket man även var väldigt tydliga med under presentationen att detta var en stor bidragande orsak till det fina q4 resultatet som kanske kom lite oväntat för en del med tanke på WCS priset.

Hur ser kommande Q1 2019 för IPC ut?

Ovan har jag plockat fram WTI och WCS spotpriser från 2019 q1 hitintills, då kan man fråga sig varför jag spenderade tid på en sådan övning och även adderade en kolumn för differentialen (WTI – WCS).


Det är just denna differential som är intressant och ska hållas i minnet när man tittar på nedanstående från IPCOs senaste presentation. Som vi ser av diagrammet ovan har differentialen på priset mellan WTI olja och WCS olja snittat ganska precis runt 10 dollar / fat hitintills för Q1 2019.

Ovan ser vi ”Forecast” för 2019 från presentationen, och om vi då direkt tittar på ”High” kolumnen som faktiskt är den vi ska hålla oss i om vi ska matcha Q1 2019 hitintills så bra som möjligt.

Där ser vi att man har antagit ett brent pris om 70 dollar per fat vilket alltså är högre än vad vi snittat i q1, så varför väljer jag ändå den kolumnen?

Jo man har antagit brent 70 dollar, WTI 60 dollar och differential om 20 dollar mot WCS och med diagrammet ovan i färskt minne så vet vi att vi haft en differential på ca 10 dollar per fat hitintills under q1 vilket alltså kompenserar för att brent i verkligheten legat på gissningsvis 60+ under q1 i snitt.

WCS har snittat strax över 40 dollar och i antagandet ovan ser vi i ”high” scenariot att dom har just 40 dollar / fat WCS som resultat i sitt antagande.

Ovan samma antagande som tidigare med låg medel och hög scenarion och vi befinner oss fortfarande i hög scenariot i verkligheten under q1. Vilket ger att om året fortsätter som det börjat så kommer IPC generera 4,5+ dollar / fat i fritt kassaflöde trots det ambitiösa investeringsprogrammet under 2019.

Förvärv under 2019

Det var ganska uppenbart i mitt tycke att man letar hårt efter ytterligare förvärv under 2019, jag vet faktiskt inte ännu hur jag personligen ställer mig till det. Jag var negativ till köpet av Black Pearl men har sedan dess ändrat min uppfattning efter att ha ställt en del frågor kring SAGD utvinning och ekonomin i denna.

Med ett stigande oljepris lär det bli svårare och svårare att hitta de riktiga kapen mot att köpa i en kris marknad men känns ganska meningslöst att spekulera i vad man kommer köpa och till vilket pris än.

Jag väljer då hellre att spekulera i vad som sker på sikt om man inte hittar något att köpa till ett vettigt pris.

Framtida utdelning i IPC

En möjlighet är ju att man inte hittar något vettigt förvärv och ”tvingas” lunka på med de tillgångar man har. Trots årets stora investeringar räknar jag med att man kommer ha ett betydligt fritt kassaflöde. Jag har räknat på detta men avstår att specificera någon summa då det ändå blir som en gissning på oljepriset om man inte ska anta att året fortsätter i nivå med q1 hela vägen.

Detta scenario skulle troligen göra IPC skuldfritt inom 2 år även om samma höga investeringstakt hålls under 2020 och har man inget att köpa så återstår det väl att börja dela ut pengar till ägarna.

Som avslutning så vill jag bara addera att Mike Nicholson inte hade världens bästa pokerfejs när han i slutet av Q&A sessionen fick frågan om >50.000 boepd utgångsproduktion för 2019 var konservativt.

2 kommentarer till “IPC resultat efter köp”

 1. Alltid intressant att läsa dina inlägg, definitivt lärorikt. Efter att ha varit ur aktien en tid så blev det lite återköp.
  Visst är det rätt läge att titta på förvärv, utbyggnader osv men detta med infrastrukturen i Kanada känns som en våt filt. Vid förra sejouren i IPCO så lusläste jag forumet Black Pearl, om bara en liten del stämde så undrar man om kapacitetsproblemen någonsin kommer att lösas. Innan dess så lär väl utbyggnader ligga på is. Nu är det också turbulens i Kanada politiskt, om det innebär någon förändring för oljebolagen är svårt att ha en uppfattning kring.

  Just faktumet att så mycket ligger utanför IPCO’s kontroll tycker jag gör det svårt att ta en större position. Förändringar i oljepriset har vi lärt oss leva med och jag delar din tidigare positiva syn på framtida oljepris. Men detta med politik är något helt annat.

  1. Tack,

   Ja infrastruktur är ju ett kapitel i sig, men jag tror samtidigt det är lite av ett dubbeleggat svärd att just för att dessa problem existerar så slipper man även kraftig expansion i närtid av super majors som i stället siktar på Permian. Var väl Exxon som nyligen ändrade på investeringsplanen för ett Kanada projekt där man sonika drar ner på tempot så att produktion nås ett år senare än tidigare planerat i detta fall rörde det sig om 70.000 boepd.

   Kapacitet på järnväg är ju redan på gång att kraftigt byggas ut, regering har beställt vagnar redan och detta skulle väl öka kapacitet med några 100k fat per dag i närtid (några månader) som jag uppfattade det, visserligen dyrare transport än pipelines men ändå viktigt så man förhindrar att det blir en strandad resurs och prisras.

   Tror många glömmer bort att det faktiskt handlar om just en strandad resurs, inte en oönskad resurs. WCS handlas till premium mot WTI på sina ställen och med bättre kapacitet så kommer gapet till WTI minska.

   Håller helt med om det politiska, men känns som läget är så generellt på många ställen nu Kanada, Sverige, Norge mfl. Politiker köper personliga karriärer med andras pengar och ”är goda” vilket även det är enkelt med andras pengar. Men verkligheten har ju den otrevliga vanan att komma o knacka på dörren tillslut. Vi har de två senaste åren sett exempel på detta på gasspotpriser i vissa stater under vintern som vart skyhöga under mindre köldknäppar, detta är priset att betala för att vara ”miljövänlig” och avveckla sin egen energiförsörjning och satsa på ”förnybart” man tvingas köpa någon annans kolväte till extrema priser under vissa perioder. Jag är rätt säker på vad folk kommer välja till sist när det blir kniven på strupen och valet är värme/ekonomi eller frys/dö/miljö/inga pengar.

   Som alltid blir det väl en fråga om timing, jag tyckte bara det såg för bra ut med det fria kassaflödet för att avstå trots vissa risker. Ska bli skoj o se deras Q1 sen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *