Skip to main content

Köpte Enquest för Aker Bp utdelning. (Uppdaterad)

Aker Bp utdelningen kom in i dagarna på kontot, 4.97 SEK/ aktie (per kvartal) landade det på detta kvartal efter källskatt om 15% så blir det 4,22 SEK per aktie kvar att spendera idag och källskatten får man vänta på några år innan den är tillbaka tyvärr men så är läget.

Här gjorde jag tidigare en tabell över kvartalsutdelningar för Aker Bp och Lundin Petroleum och kan då konstatera att verkligheten för 2019 hitintills vart bättre än mina tabeller. Detta då pga av konvertering av valutakurser NOK till SEK och Dollar till SEK, jag ser även detta som viss valutasäkring för framtiden då jag tror att svenska kronan kommer fortsätta tappa mot andra valutor över tid. Notera att för Lundin Petroleum i tabellen så är 2020 och framåt bara estimeringar/utfyllnad då bolaget ännu inte själva kommunicerat någon specifik nivå.

Jag valde denna gång att spendera utdelningen på att köpa på mig lite mer Enquest till kursen 2.66 SEK / Aktie.

Anledningarna till att jag valde Enquest är två, en i ett kortare perspektiv då det förväntas operations uppdatering nu på torsdag och detta i kombination med att man nu ser ut att äntligen ha fått Kraken att producera på 40-45000 fat dagligen under en längre tid i kombination med rådande oljepris gör att läget ser mycket ljusare ut och kursen kan komma att rycka till lite av uppdateringen om man bekräftar de nya produktionsnivåerna för Kraken.

Förhoppningsvis så kommer man även meddela att man säkrat produktion till dagens priser framöver i form av hedging. Även om det kanske inte är någon hemlighet vad jag tror om oljepriserna på sikt så tycker jag det är att föredra i Enquest situationen.

Enquest har ju som bekant brottats med väldigt stora skulder och gör det fortfarande men nu ser det ut som man har en realistisk möjlighet att börja beta av skuldberget.

Nämnas bör väl även att tillgången Magnus som förvärvades nyligen har producerat över förväntan och har vart det som räddat bolaget undan ett värre öde.

Jag har haft för avsikt att göra en post baserat på ”tanker tracking” och produktion över tid på Kraken fältet där man visualiserar denna genom en graf men detta har inte blivit av än. Kommer förhoppningsvis framöver.

Uppdatering

Jag är inte mycket för korta placeringar men detta blev nu en sådan första jag gjort på väldigt många år och det gick som det gick, jag tog en förlust på 6% efter gårdagens kraftiga ras i oljepris. Vilket givetvis drabbade samtliga oljerelaterade aktier.

Anledningen till att jag sålde då? Så enkelt som att jag såg att Aker Bp var nere i 250 Nok och ger på detta 7% i utdelning. Så även om jag tror Enquest är på rätt väg så väljer jag det ”säkra” alternativet där jag får en utdelning redan idag på vägen och även väldigt snart en ökad exponering mot Johan Sverdrup.

Jag passade även på att köpa lite mer IPC, även om oljepris och kurs skulle falla där tillfälligt så är det inget jag kommer förlora sömn över då dom inte är tungt belånade och tjänar väldigt bra med pengar i dagsläget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *