Skip to main content

Köpte International Petroleum Corp (IPCO)

Köpte IPC under veckan som gått för ca 32:- / stycket, aktien var ju nere en sväng under 30 strecket och vände men hade tyvärr inte tillgång till några likvider vid det tillfället utan fick ta det lite senare och missa det som förhoppningsvis var botten.

Egentligen kan man säga att jag köper IPCO av en anledning utan att vara alltför väl insatt i bolaget och det är det extremt höga gaspris som rådde under q4 vilket jag tror kan göra att dom visar fina siffror trots dippen i WCS. Om mindre än 10 dagar visar det sig om jag gjorde rätt eller inte.

Aktien sjönk kraftigt under q4 tillsammans med oljepriset kanske även i samband med att man annonserade förvärvet av Black Pearl och säkerligen i synnerhet det extremt låga priset på WCS (Western Canadian Select) oljan som ett tag handlades till stor rabatt mot WTI och var nere o snuddade på 10 dollar per fat, givetvis långt under produktionskostnad.

Ovan syns IPC:s realiserade pris för sin gas under årets första nio månader, där man fått ut ett snitt på 2.35 CAD / Mcf. Man ser även att Oktober ligger på ca 4 CAD / Mcf.

Ovan Empress gaspriser och genom att visuellt uppskatta snittet för q4 får jag det till ca 4 CAD / Mcf, inte långt från en dubbling mot snittpriset för q1-q3.

Ser fint ut om man nu lyckades få bra betalt för gasen under q4.

Ovan produktionsvolym av gas för IPC, hållt sig på platå sedan Maj runt 110.000 MMscf och vi har även Oktobers siffror med här visuellt.

Western Canadian Select

Som synes av grafen ovan har WCS hämtat sig betydligt igen från den värsta dippen, detta till följd av krav på produktionsbegränsningar från Kanadensiska regeringen. Gapet mellan WTI och WCS har även det minskat och om man någon gång i framtiden lyckas få tummarna ur och genomföra bygget av några nya pipelines lär WCS öka i pris ytterligare.

Man pratade tidigare på en presentation om att man sålde sin olja till WCS med viss fördröjning i systemet vilket då kanske innebär att detta katastrofala pris på produkten kommer fördelas över Q4 och Q1, men viktigare är att just nu ser prisutsikterna för framtiden betydligt bättre ut.

Jag passade på att fråga runt lite med tidigare i höstas angående SAGD produktion när förvärvet av Black Pearl annonserades och utan att gå in allt för mycket i detalj så fick jag veta att det är stor skillnad mot shale/tight olja i produktionskostnad vilket var min farhåga och anledningen till att jag frågade. Då shale/tight upplever massiva ”decline rates” vilket leder till att man konstant behöver förbruka massiva mängder kapital för att borra ny produktion i ett försök att hålla sig kvar på platå eller öka produktionen så gäller alltså inte samma för SAGD.

När man väl har tagit etableringskostnader för SAGD produktion så kan man hålla produktionen på platå nivå till relativt låg driftkostnad och har alltså inte alls samma ekonomiska förutsättningar och problem som tight/shale oljan har med sin produktion.

2 kommentarer till “Köpte International Petroleum Corp (IPCO)”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *