Då jag kommer prata en hel del om konceptet peak oil på denna blogg insåg jag att det kanske vore ett bra ställe att börja med att förklara vad peak oil är och innebär efter bästa förmåga.
Peak oil infaller på den dag vi producerar mest olja per dag någonsin (oftast pratar man om ett globalt perspektiv), det vill säga alla dagar efter denna dag kommer vi producera mindre per dag än just denna dagen. Det innebär att vi enbart kommer att kunna konstatera att peak oil inträffade i backspegeln, när vi redan har passerat toppen troligen tar det ganska lång tid med innan verkligheten sjunker in då den har ganska hemska konsekvenser.
Nedan en illustration som visar att Nigeria högst troligt hade sin Peak Oil event år 2005.

Då olja är en ändlig resurs som produceras och konsumeras så krävs det att varje producent, land eller världen beroende på vilken omfattning man väljer att titta på konstant hittar nya fynd av olja att producera för att motverka möta det vi pumpar upp och konsumerar dagligen. För närvarande konsumerar världen ca 100 miljoner fat oljeekvivalenter per dag.
I och med att vi redan har hittat den mesta av den olja som är lättast att hitta och producera innebär detta att vi likt en hamster springer snabbare och snabbare i ett hjul tills det inte längre går, konceptet kallas inom olja ”red queen effect”, vilket innebär att till sist så kommer de dagliga minskningarna i existerande producerande fält minska snabbare än vi hinner sätta nya resurser i produktion vi når då Peak Oil.
Peak oil brukar ibland avvisas för att det ännu inte inträffat och att man tidigare gissat fel på när den skulle inträffa, att den kommer inträffa är dock oundvikligt. Att någon gissar fel innebär krasst sett bara att nästa gissning kommer vara närmare sanningen.
Kan vi förhindra Peak oil?
Kort svar: Nej
Vi kommer endast att kunna skjuta när det inträffar på framtiden, hur långt framåt vi kan skjuta den beror paradoxalt nog på oljepriset. Vid ett högre oljepris så blir det ekonomiskt att utvinna resurser som tidigare inte var ekonomiska vilket gör att vi får en högre total av resurser och skjuter toppen en bit till in i framtiden.
I dagsläget skulle jag personligen säga att mycket talar för att vi är inne i en tidig global platå fas, där vi ser ett volatilt oljepris och panik åt båda hållen med för mycket / för lite olja producerat, min personliga åsikt är att inom mindre än 10 år kommer vi kunna titta tillbaka i backspegeln och konstatera ”där inträffade peak oil”
Posten utökas vid senare tillfälle