Skip to main content

Rykten: Aker Bp köpa Equinors aktier i Lundin Petrolem?

I dagarna så har det börjat florera rykten om att Equinor och Aker Bp diskuterar en transaktion som går ut på att Aker Bp tar över Equinors 20% aktie innehav i Lundin Petroleum. Detta Mot Aker Bps anderal i NOAKA området + en hög med pengar eller möjligen även en del av sitt ägande i Johan Sverdrup.

Konflikten mellan Equinor och Aker Bp

Om vi ska börja lite från start så verkar upprinnelsen till detta vara den konflikt som pågått ett tag mellan Equinor och Aker Bp gällande att lämna in ett utvecklingsförslag för NOAKA (North of Alvheim Krafla Askja) området där parterna inte kunnat enas om en gemensamt förslag på lösning att lämna in.

Equinor vill gå på en mindre lösning med obemannade plattformar som knyter tillbaka till befintlig infrastruktur dom redan driver, Aker Bp vill bygga en ny plattform för hela området och hänga på fler fält.

Jag kan inte säga att en part har mer rätt än den andra utan det handlar ju om deras eget ägande se bild ovan, Equinor vill inte gå på en större lösning för att tillgodose fynd där Aker Bp sitter på kraftig majoritet. Aker Bp vill inte ha en lösning där man inte får med alla sina fynd i området och missar synergieffekterna och en bättre ekonomi sett ur deras perspektiv då.

Bästa för staten vore nog att gå på Aker Bps linje då detta skulle innebära mer skattepengar till dom i slutändan. Kanske är detta även en anledning till att Equinor är mer villigt att sälja sin andel i Lupe men mer om det nedan.

Rykten om affären

Affären skulle då alltså gå ut på att Equinor ger upp sina aktier i Lundin Petroleum mot att man vad jag förmodar tar över samtliga intressen i NOAKA området från Aker Bp och kan gå vidare med en områdeslösning utan att konsultera Aker Bp eller behöva deras godkännande. Detta skulle även passa Norska staten bra som slipper sätta ner foten och tvinga genom en lösning samt att man på sikt nu säkert får maximalt med resurser satta i drift och maximalt med skatteintäkter. Dessutom minskar man sin egen exponering i oljebolag enligt de politiska beslut som tagits att oljefonden ska minska direkt exponering mot oljebolag.

Alla är vinnare?

Equinor

 • Får Aker Bps andelar i NOAKA området och kan gå vidare med en valfri lösning på utbyggnad för området.
 • Får en hög med extra pengar på sidan, alternativt ökad andel i Johan Sverdrup eller en kombination av dessa.
 • Säkrar upp framtida produktion
 • Likviditet kan användas för att köpa Exxons tillgångar i Norge i en smäll för ett bra pris när dom vill göra en exit.

Aker Bp

 • Får 20% ägande i Lundin Petroleum, med detta kommer ökad exponering i Johan Sverdrup.
 • Får ny intäktsström från Aktieutdelningar från det nya innehavet.
 • Får precis som Equinor fördelar av att den stora posten aktier i Lupe kan tas upp som en tillgång.
 • Värdet på aktierna kan fortsätta att gå upp
 • Öppnar dörren för ett möjligt övertagande eller sammanslagning med Lupe i framtiden som tidigare vart stängd.

Lundin Petroleum

 • Dörren öppnas för sammanslagning med Aker Bp framöver
 • Affären kan komma att visualisera värdet på Johan Sverdrup om någon % av fältet ingår i transaktionen.

Norska Staten

 • Slipper agera domare i konflikten mellan Aker Bp och Equinor
 • Minskar sin exponering mot oljebolag enligt redan taget beslut
 • Maximerar troligen skatteintäkter från NOAKA området

Ekonomin i transaktionen

Lundin Petroleum har i dagsläget ett börsvärde på nästan 11 miljarder dollar vilket skulle göra att 20% av aktierna värderas till ca 2.2 miljarder dollar i dagsläget.

Som vi såg från bilden ovan från NOAKA området så är Aker Bps netto tillgångar i NOAKA området 317 miljoner fat (i backen). Om vi sätter ett värde på dessa på 3-4 dollar per fat så får vi fram 900-1200 miljoner dollar i värdering men det kan säkert vara ännu lägre men beror nog mycket på hur sugna Equinor är att sälja och om man nu behöver pengar till att köpa ut Exxon samt om norska staten pressar på.

Drar vi bort 900 från 2200 som aktierna är värda i dagsläget så saknas det alltså 1,3 miljarder dollar som Aker Bp på något sätt ska lägga mellan för att få genom denna transaktion.

Borde väl kanske gå att lösa med banklån med aktierna som säkerhet men ska bli intressant att se hur det faller ut om affären genomförs.

3 kommentarer till “Rykten: Aker Bp köpa Equinors aktier i Lundin Petrolem?”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *