Som en del av er vet har jag tidigare drivit tesen att Saudiarabien har mycket mindre olja och produktionskapacitet kvar än man har velat påskina. Detta är något jag tidigare skrivit om på börssnack och även gjorde en post om här på denna blogg.
För några dagar sedan presenterade Saudi Aramco ett obligationsprospekt som slog ner som en bomb eller kanske snarare en blixt från klar himmel både i MSM (main stream media) men även inom finans och olje press. Jag citerar Bloombergs rubrik nedan’
”The biggest Saudi oil field is fading faster than anyone guessed”
Well…

Ovan en slide som Saudiarabien släppte 2004 vilken alltså är den sista indikationen vi har fått till dagens datum och det nya obligationsprospektet.
Här ser vi att Ghawar producerar på ca 5 miljoner fat per dag 2003/2004 och denna siffra har sedan gått från mun till mun i 15 år utan att produktionsnivåerna skulle minska. På något sätt skulle Ghawar vara magiskt även om man nästan kan hävda att fältet eller fälten i Ghawar är detta så undkommer dom ändå inte naturlagarna.
Den uppmärksamme frågar sig när man tittar på ovanstående hur det kommer sig att ”water cut” minskar från 1999 och fram mot 2003. Den ännu mer uppmärksamme noterade att jag använde ”fälten” om Ghawar ovan och detta hänger samman med att Ghawar egentligen bör betraktas som ett antal olika fält som sitter samman men ändå skiljs åt av förkastningslinjer och olika egenskaper.
Att Water Cut började minska för totala fältet hör alltså samman med att man dels satte södra fält i produktion i Ghawar senare och även att man började använda nya tekniker med borrning ”creaming”/”infill” horisontala borrningar på toppen i reservoaren som accessar större mängd sten och placeras mer precist för att undvika vattenfloden som pumpas in i fältet för att svepa strukturen och hålla tryck. Detta misstas ofta för att totala reserver ökar i fältet vilket inte stämmer, det flyttar snarare fram produktion, man gör helt enkelt slut på resurserna snabbare och effektivare.

Ovan ser vi antal riggar för borrning i Saudiarabien, vi kan se att det var en rejäl ökning av riggar för olja som tog fart 2005, strax efter sista offentliga informationen släpptes. En inte alltför långsökt gissning är att ökningen användes för infill borrningar i framförallt norra Ghawar för att klämma ur de sista resurserna där i ett försök att bromsa ”decline” för fältet totalt.

Ovan slide direkt plockad ur Saudi Aramcos obligationsprospekt där svart på vitt nu har Ghawar med en maximal underhållbar produktionsnivå på 3.8 miljoner fat per dag. Observera att detta alltså inte innebär att man producerar exakt 3.8 miljoner fat idag, det kan vara både mindre och mer även om det är troligast i och med obligationsprospektet att detta reflekterar dagsformen någorlunda (med en nypa socker). Med detta menas alltså att det är den kapacitet fältet nu har som går att hålla under ”överskådlig tid” men kan kräva tid för att nå denna nivå. Överskådlig tid = 1 år.
Tillsammans med 4 andra ”super giants” och 100 talet mindre fält gör ger detta alltså summan av 12 miljoner fat per dag maximal ”uthållig” produktionskapacitet i dagsläget. (det finns bara ett håll denna kapacitet kommer gå… nedåt)
Detta samtidigt som egen konsumtion ökat, vilket även är ett problemområde man måste börja titta på för att undvika fallande exportvolymer i den nära framtiden.

Ovan Ghawar i mer detalj där man ser de 6 individuella fälten och med uppskattningar gjorda av Euan Mearns som tar sin utgångspunkt i materialet från 2004 som Saudi Aramco släppte.


Ovan bas och hög alternativ, idag kan vi då jämföra och se hur det har gått mot verkligheten.

Jag väljer high caset som visar sig vara en fullträff mot den information som man nu har släppt i obligationsprospektet. Dra en rak linje vid 2019 så träffar vi 3.8 miljoner fat per dag i produktion, exakt den siffra som Saudi Aramco nu redovisar i sitt prospekt och något som Euan alltså hade som ett av två möjliga scenarion redan 2004. Jag tror personligen att han ligger helt rätt här även framöver och att vi kan räkna med att Ghawar kommer att tappa ytterligare 1-1.5 miljoner fat dagligen inom mindre än 10 år. Att fallet inte blir brantare har att göra med att de södra delarna sattes i produktion senare och alltså inte alls har samma tömningsgrad som de norra delarna som producerat över 70 år. Dessa fältdelar kommer alltså kunna ligga kvar på platå en längre tid medans de norra delarna kommer gå mot noll i relativ närtid.
Är det någon som fortfarande tror att Saudi Aramco har kapacitet att öka produktionen med x antal miljoner när dom känner för det?
Dom har producerat vartenda fat dom kunnat under längre tid, dom ligger nu på en skakig platå och framöver är det nedåt som gäller. Saudiarabien och Saudi Aramco har nått Peak Oil.
Kul att din tes om Saudiarabiens oljelager är korrekt. Tror för övrigt att oljan har mycket uppsida de kommande året, men det ska bli intressant att följa vad som händer i regionen.