Skip to main content

Tesla mot konkurs?

Då jag är allmänt intresserad av teknik, fordon och väldigt intresserad av olja och energi så har jag givetvis som alla andra inte kunnat undgå Tesla och dess framfart. Som av många spås som början på slutet på vår oljekonsumtion, vilket i sig är kanske för dumt för att ens bemöta det räcker väl kanske med att konstatera att ingen Tesla skulle tillverkas och levereras utan olja och så behöver man kanske inte ta det längre än så?

När jag tittar på det utifrån får jag mycket samma vibbar som jag fick för många år sedan angående Apple och iPhone och då menar jag inte lönsamhet utan mer sektmentaliteten eller den religiösa stämning som råder runt produkterna känns snarlik. Detta är givetvis inte en nackdel för bolagen utan tvärtom en rejäl fördel. Apple har nyttjat detta till att plocka hem marginalen på konsumentelektronik konkurrenter kan drömma om. Borde då inte samma resa vara garanterad för Tesla?

Jag tror inte det, jag tror tvärtom att det kommer bli extremt tufft för Tesla framöver, tuffare än det redan är idag och mellan raderna ser jag många tecken som inte ser så bra ut. Detta är något som jag har observerat under de senaste 12-15 månaderna och jag tror det kommer bli värre under detta år och 2020 för Tesla.

Brist på efterfrågan?

Råder det en brist på efterfrågan på Teslas produkter (bilar)? Trots att det kontinuerligt rapporteras om försäljningsrekord på nya marknader?

Jag skulle nog vilja påstå att det gör just det, eller att i alla fall risken för detta är stor men givetvis är detta spekulation så länge som man inte jobbar i upper management inom just Tesla.

Jag baserar detta på några observationer eller snarare frågeställningar

  • Om efterfrågan är större än produktionskapaciteten varför exporterar man då bilar till nya marknader med medförda kostnader?

För mig finns det ingen rimlig förklaring till detta, om du kan sälja en produkt utanför dörren för 10:- och sälja alla du kan producera varför transportera produkten till marknaden o sälja den för 8:- + kostnader för transport, personal, lokaler mm mm? Ska man hävda att man gör detta för att inte tappa marknadsandelar på en marknad man ännu inte är etablerad på? Samtidigt som det såklart skulle innebära att man förlorade marknadsandelar på hemmaplan förutsatt att nu efterfrågan var större än produktionskapaciteten.

Jag misstänker att man nu producerar fler bilar än man kan sälja på hemmaplan och att man har betat av i princip alla som hade förbokat en bil och denna volym har gett en falsk bild av efterfrågan och nu står man kanske med ett problem på halsen.

Jag köper inte att det är någon sorts väntetid, jag gissar att jag kan beställa en idag om jag ville utan speciell lång leveranstid, detta gäller nog i synnerhet på hemmamarknaden.

Sämre marginaler?

Nya modeller som släpps nu i rask takt eller i alla fall hintas om känns som en blandning av pr stunt och panik, men det kanske värsta är väl att som jag misstänker masstillverkningen av model3 kannibaliserar på försäljningen av de dyrare produkterna med bättre marginaler. Snittmarginalerna man hade från lyx segmentet kommer man inte att få på billigare modeller. Tvärtom gör man ju allt för att kapa kostnader för att kunna nå konkurrenskraftig prisnivå jämfört med bensinbilarna. Detta leder till nya problem.

Man får obefintliga marginaler på sina produkter för att försöka nå volym.

Man säljer ny produkt till ”early adopters” med dålig marginal

Kunder som annars hade köpt en dyrare modell med bättre marginal väljer nu att köpa en billigare modell med sämre marginal, eller vänta helt på framtida modeller.

Ökad konkurrens

Tiden står inte heller stilla, konkurrenter har vaknat och det är konkurrenter med rejäla muskler. Detta innebär att inom några år så kommer det finnas alternativ för konsumenten och även om Tesla lyckas behålla sin gloria och religiösa status så kommer detta oundvikligen innebära tappad försäljning och minskade marginaler i en allt hårdare konkurrens.

Positivt resultat

Man gjorde dock vinst i ett eller två kvartal under 2018, men jag skulle säga att det inte var mycket att hurra över. En svala gör ingen sommar eller hur nu uttrycket går. Med erfarenhet från en global organisation så vet jag att om man behöver få siffror att visa något under en kortare period så kommer siffrorna visa just detta. Det går alltid.

Jag tror många förväntade sig att när dom väl gjorde sitt första kvartal med svarta siffror på sista linjen så skulle det vara smooth sailing framöver och det värsta var över. Jag förväntade mig det motsatta att vi snart igen skulle få se förluster och rött bläck. Dock har jag har faktiskt inte kontrollerat detta så här kanske någon kan påpeka att jag har fel redan nu om dom nu fortsatt göra vinst varje kvartal sedan det första positiva?

Som jag skrev ovan så tror jag man kommer ha problem med efterfrågan, marginaler och även kostnader då man nu verkar lansera nya modeller och ska bygga fler fabriker och öka produktion mm. Jag tror detta kommer resultera i att man snart behöver nya pengar.

Argument som inte håller?

I övrigt tycker jag mig ofta höra en massa argument som inte direkt är Tesla relaterade utan mer riktade mot elbilen och varför vi kommer sluta konsumera olja, jag får heller inte ihop dessa.

  • Autonoma bilar och ”ride sharing”

Påståendet går i princip ut på att bara AI och autopilot blir bättre så kommer vi att åka mycket mer bil förarlöst i framförallt städer.

Jahapp, en förarlös bil behöver väl faktiskt någon form av drivmedel för det första, visst det kan vi lösa med en elmotor det håller jag med om.

Men för mig låter det mer som en Taxi utan förare. Är anledningen till att du inte åker mer taxi idag för att du tycker det är så jobbigt att den har en förare?

Jag ser på det omvänt, personligen har jag en bil för att jag inte vill dela den med någon annan, jag avskyr även kollektiv trafik tror dock jag avstår en ”rant” om varför jag gör det utan ni får bara tro mig. Jag tror många är som mig vi vill ha vår egen bil med våra egna saker och vår egen skit i. Ska bilen delas via en app och vara förarlös är det bäst dom gör klädseln i liknande plastmaterial (hoppsan olja igen) som sofforna på Mcdonalds. Detta så att dom kan spolas av i något automatiskt system efter att bilen kört hem nattens kroggäster innan den kommer och kör nästa kund till jobbet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *