Skip to main content

Western Canadian Select (WCS)

Western Canadian Select ovan, som vi ser har det skett en rejäl korrigering sedan den extrema dipp som vi hade innan årsskiftet vilken berodde på framförallt bristande transport kapacitet. Från ca 15 dollar fatet till dagens 55 dollar fatet.

Ovan aktuellt pris för WTI och vi kan konstatera att differensen WTI-WCS ligger på strax under 10 dollar per fat. Varför detta nu har någon betydelse kan man kanske fråga sig.

International petroleum corp lönsamhet

Ovan ser vi utdrag från International Petroleum Corporation (IPCO) presentation, vi ser att dom i sin guidning räknat med en differens på WTI – WCS på ca 20 dollar vilket är klar marginal mot hur verkligheten har sett ut för året då den snarare legat och snittat runt 10 dollar.

Just nu ligger verkligheten alltså klart bättre än deras ”High” scenario, håller sig WCS och även gas kvar på dagens nivåer så är det inte helt orimligt att IPCO i slutet av året är i princip skuldfria samtidigt som man genomfört årets ambitiösa investeringsprogram på runt 160m dollar. Detta kommer medföra att man går in i 2020 med en väsentligt högre produktion och med en väldigt låg skuld. (förutsatt att man inte gör nya förvärv vilket är högst troligt)

Hittar dom inget vettigt att spendera pengarna på så är det väl läge att börja snacka utdelningar redan 2020.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *